eve_n_furter: (Squee)
[personal profile] eve_n_furter posting in [community profile] scanfic

Get social with the good folks on Scanfic here!

Say hi, talk about what's going on in your life as a fan, rec some good stuff, ask for help with some obscure Scandinavian culture thingy, or something entirely different.

(If posting is too intimidating or too much of a hassle, here's the easy-going alternative. <3)

NB: I'm sorry this post is late. It were sent from my email account as scheduled, but haven't showed up here for some reason. I'll do some research and testing to try to figure out what happened. (If you have ideas to why, please share!)

Date: 2023-09-02 03:20 am (UTC)
sunfright: Logan Marshall-Green with the text  "fuck". (one true pairing)
From: [personal profile] sunfright
Lad os se... Jeg er gået i gang med en større (engelsksproget) fanfic for [community profile] smallfandombang, en fortsættelse af Nikolaj Hübbes (nuværende balletmester ved Den Kongelige Ballet i KBH, red.) genfortolkning af den klassiske August Bournonville (balletmester ved Den Kongelige Ballet i start/mid-1800 tallet, red.) ballet, Napoli, af mange anset for "kronjuvelen" af hans værker.

Ligesom meget andet kunst i det 19. århundrede, var balletten på den tid inspireret af folke-elementer fra resten af Europa (Sylfiden var inspireret af lokal skotsk kultur, etc.) og August Bournonville havde været på dannelsesrejse til netop Italien før han lavede denne ballet, så den indeholder elementer af hvad han havde observeret dernede. Det sjove ved Hübbes genfortolkning er at se forskellen på hvad der udgjorde en stereotypisk fremstilling af Italien dengang overfor nu. Hvad der blev set som "italiensk kultur" på Bournonvilles tid var meget anderledes end hvad vi, sådan stereotypisk, forbinder med italiensk kultur i dag - og at se de to opfattelser af et land smeltet sammen er ret interessant.

Historien fra Bournonvilles ballet er stort set bibeholdt i original stand, men kostumer og kulisser er opdateret til 1950'ernes Napoli. For at give en smag af forskellen (og lighederne), kan man se hele den oprindelige Bournonville koreografi og traditionelle kostumer her. Hübbes koreografi ligger ikke i sin fulde længde på YouTube (den er dog udkommet på DVD og kan købes på nettet), men to længere klip her (pas de deux og ballabile, 1. akt) og her (pas de six og tarantel, 3. akt) giver måske et godt glimt af hvordan opdateringen har udformet sig.

Jeg er stor Bournonville fan og anser ham som grundstenen i dansk ballettradition, hans Sylfiden er en af mine absolut yndlingsballetter og pas de six'en + tarantellen fra Napoli er med på næsten hver eneste sommerballet turné kompagniet tager på i Danmark af god grund, men jeg kan faktisk bedre lide Hübbes genfortolkning af Napoli and den oprindelige Napoli. Jeg synes den anakronistiske diskrepans mellem moderne kostumer og kulisser og meget klassiske ballettrin vækker noget i sanserne og gør det til en helt unik oplevelse. Hübbes vision er blevet kritiseret enormt meget, især af Bournonville "puritanere" som vil bevare den traditionelle fremstilling af Bournonvilles balletter - men Hübbes udgave står ikke i stedet for Bournonvilles Napoli, den står i forlængelse af, og de deler det skandinaviske blik på Italien, turistkultur og stereotypisk opfattelse af landet. På den måde er de helt i tråd med hinanden.

Og det sidder jeg lige nu og skriver en romanlængde historie om, hahaha.

Date: 2023-09-02 08:11 am (UTC)
verdande_mi: (Default)
From: [personal profile] verdande_mi
Lykke til med skrivingen!

Og takk for at du deler så mye om August Bournonville, spennende å lese om noe jeg ikke kan noe om fra før.

Date: 2023-09-02 08:58 am (UTC)
sunfright: Logan Marshall-Green with the text  "fuck". (little teresa)
From: [personal profile] sunfright
Tak, tak!

Jeg kunne snakke i evigheder om August Bournonville. Sylfiden er tæt på hellig i mine øjne og jeg elsker den i næsten alle udgaver jeg har set. Men Napoli er dejlig forfriskende og sydlig i temperament.

Jeg overvejede kort at skrive om Et Folkesagn hvilket er en dansk-tematiseret ballet om nogle af de myter vi kender overalt i Skandinavien, om trolde, elverfolk og hekse. Forbyttede børn. Det er en utrolig smuk ballet også og var, så vidt jeg husker, grunden til at brudevalsen blev populariseret i Danmark, fordi balletten slutter af med (spoiler) at hovedparret får hinanden, bliver gift og danser brudevals sammen.

Alle anbefalinger fra mig.

Date: 2023-09-02 10:20 am (UTC)
detodelandet: (Default)
From: [personal profile] detodelandet
Wow, med tanke på hur engagerad du verkar vara kommer ficen garanterat att bli bra! Även tack för tips på balett som man kan se på youtube.

Jag tror att det är viktigt att man, som du säger, försöker att se nytolkningar som en förlängning av originalet snarare än en konkurrent/försök till ersättning. Har själv det där problemet att jag kan bli lite väl mycket "puritan" när det kommer till verk som jag tycker mycket om (är inte så insatt i balett, men är däremot väldigt förtjust i opera), men i slutändan kommer det nog faktiskt an på smak; om man ser en nytolkning som man av någon anledning tycker klingar falskt med originalet är det lätt att hänvisa till att klassiker bör man över huvud taget inte försöka förändra, men så fort man ser en nytolkning som man faktiskt uppskattar blir ju den tesen genast motbevisad!

Date: 2023-09-02 10:51 am (UTC)
sunfright: Susanne Grinder (RDB) as Marguerite Gautier in The Lady of the Camellias. (countryside)
From: [personal profile] sunfright
Det var så lidt! Og jeg gør mit bedste, hahah.

Jeg tror, jeg er det modsatte af puritaner ifht opsætninger og versioner af balletter (og ja, jeg kan forestille mig det er meget det samme i opera!!), jeg elsker nye fortolkninger, kostumer og ideer. Men jeg kan være meget puritansk med hvilken slags dansere der danser partierne, de skal helst være den samme type danser til de forskellige roller, så nogle roller skal det være hurtige, lette dansere, andre dansere der er gode til det langsomme, elegante og sådan. Det kan jeg være meget stringent omkring, så det forstår jeg godt at man kan have holdninger til, og det synes jeg også man har lov til som betalende publikum!

Jeg har også balletter jeg aldrig ville bryde mig om at se ændret selv det mindste! John Neumeier's Kameliadamen er en af dem, der kunne jeg aldrig forestille mig noget som helst lavet om og det ville være helligbrøde at forsøge.

Men mon ikke, når det engang sker i fremtiden, jeg vil elske den alligevel? Det tror jeg næsten.

Har du en opera, du har det sådan med? Som du lige nu ikke kunne forestille dig at se ændret, men måske kunne blive overrasket over, hvis det sker i fremtiden?

Date: 2023-09-02 03:42 pm (UTC)
detodelandet: (Default)
From: [personal profile] detodelandet
Jag förstår dig! Är likadan när det kommer till opera och musikal, tål inte alls när de exempelvis byter ut en baryton mot en tenor i en viss roll (det händer väl väldigt sällan i operor eftersom klangen då riskerar att bli helt fel, men i vissa uppsättningar av musikaler har jag varit med om det). Och visst har man rätt att ställa lite krav, som du säger!

Jag är nog öppen för att se nytolkningar av de flesta operor, egentligen - men jag skulle säga att det kommer an på hur väl den nya versionen knyter an till originalet och dess tematik. Som ditt exempel med Napoli: där beskriver du att Hübbes version tar in den moderna, skandinaviska synen på Italien. Sådant kan ju vara väldigt intressant att se, eftersom det är ett motiv som förekommer även i originalet. När den nya versionen däremot lägger till för mycket av sitt eget kan jag bli en smula avskräckt. Ett exempel är en uppsättning av Puccinis Turandot som jag såg för några år sedan, där de hade valt att omtolka operan med begär som huvudsakligt tema. Det skulle för all del kunna fungera, begär är en viktig beståndsdel av Turandot. Men operan handlar egentligen om så oerhört mycket mer än begär, och när de dessutom valde att helt och hållet skippa alla originalets kinesiska motiv och miljöer för att istället låta karaktärerna gå omkring i något slags tajta läderdräkter... då kände jag att det gick en aning för långt.

Men därmed inte sagt att jag är omöjlig till att se exempelvis Turandot i en mer modern tolkning - det beror helt enkelt på om jag upplever att regissören har gjort en rimlig tolkning!

(Sen är det väl litet ironiskt att jag är så skeptisk mot förändringar i vissa verk med tanke på att jag själv sysslar med fanfic, men... jag ser fandom som något av en fristad där man får lov att skapa allt vad man vill, oavsett om det så bryter mot originalets grundläggande mening. Att faktiskt sätta upp en föreställning på en stor teater/operahus är någonting annat 😉)

Profile

scanfic: Odin i fugleham slipper ut litt av Suttungs mjød. (Default)
Scanfic

Most Popular Tags

Page Summary

Expand Cut Tags

No cut tags
Page generated Jul. 15th, 2025 06:44 am
Powered by Dreamwidth Studios